گسل مشاء هر روز زمین لرزه تولید می کند، گسل های اصلی حوالی تهران
به گزارش مینی نت، دکتر محمد مختاری در گفتگو با خبرنگاران اظهار کرد: زمین لرزه به بزرگای 5.1 که در نوزدهم اردیبهشت ماه در دماوند رخ داد و در استان های مجاور نیز احساس شد، خوشبختانه منجر به خسارات جانی و مالی قابل توجهی نشد ولی باعث ایجاد نگرانی در جامعه و در نتیجه خروج مردم از منازل خویش شد.
وی با بیان اینکه محل چشمه این زمین لرزه گسل مشا است، اظهار داشت: گسل مشا از گسل های فعالی است که تقریباً همه روزه در مقیاس های کوچک زمین لرزه تولید کرده و این لرزش ها هر چند که خفیف هستند ولی در دستگاه های لرزه نگاری به ثبت می رسند.
گسل های اصلی حوالی تهران
عضو هیئت علمی پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی ومهندسی زلزله ادامه داد: از گسل های اصلی و پرخطر با طول بلند در حوالی تهران می توان به گسل مشا، گسل کهریزک، شمال تهران، شهرری، کرج، ملارد و.... اشاره کرد. این گسل ها به دلیل داشتن طول بلند براساس رابطه موجود می توانند زمین لرزه ای با بزرگای زیاد ایجاد کنند حرکت آنها می تواند به منطقه وسیعی آسیب بزند.
رئیس کارگروه سونامی شمال غرب اقیانوس هند وابسته به یونسکو با تاکید بر اینکه ایران در منطقه لرزه خیزی واقع شده اظهار داشت: فعال شدن گسل ها پدیده ای ناگریز است به این معنا که زمین فعال و در حال حرکت است و مشخصاً ایران هر سال به مقدار حدود 3 سانتی متر بطرف شمال در حال حرکت است که این امر دلیل اصلی وجود زمین لرزه در فلات ایران است.
کمبود شدید دستگاه لرزه نگاری نداریم
عضو هیئت علمی پژوهشگاه زلزله تاکید کرد: ایران کشور زلزله خیزی است به همین دلیل دستگاه های لرزه نگاری زیادی در جای جای کشور نصب شده که فعال شدن گسل ها رصد شوند.
وی با تاکید بر اینکه کمبود شدید دستگاه لرزه نگاری در کشور نداریم، اظهار داشت: دستگاه های لرزه نگاری زیادی در همه جای کشور نصب شده؛ اما باید یادآور شوم که هر چه تعداد دستگاه ها زیادتر باشد دقت رصد زمین لرزه ها نیز بیشتر می شود.
مختاری تاکید کرد: در برخی نقاط دنیا و کشورهای زلزله خیز برای بررسی گسل های فعال با اهمیت بالا، این مناطق را با نصب دستگاه های زلزله سنج مورد فرابینی قرار می دهند که البته فرایند وقت گیر و پرهزینه ای است.
بررسی دقیق زمین لرزه ها با راهکارهای تخصصی
وی تاکید کرد: برای بررسی دقیق یک زمین لرزه باید همه جوانب آن توسط یک مرکز تخصصی زلزله شناسی به صورت جدی پیگیری شده و مورد مطالعه کارشناسانه قرار بگیرد این امر تاحدود زیادی به انجام می رسد ولی متاسفانه این مراکز توان پاسخگویی به سوالات مردم را نداشته اندچون ساده و روان و تقاضا محور نبوده است.
به گفته مختاری، کوچک ترین قدمی که می توان در این راستا برداشت این است که سوالات مردم در زمینه زلزله را جمع آوری، کلاسه بندی کرده و جواب ها را مردم-تقاضا محور تهیه کرد. این موضوع باید مکان محور نیز باشد. در حال حاضر اطلاعات زیاد ولی غیر منسجم در مراکز و آرشیوها موجود است که باید مطالب بصورت مکان محور کلاسه بندی (متذکر میشوم بر اساس نقشه های جامع موجود) و به صورت بسیار ساده و سریع الانتقال در اختیار مردم قرار گیرد و همچنانکه گفته شده در مجاورت محل وقوع زمین لرزه و نه بطور نقشه های جامع کشوری.
وی تاکید کرد: این ممکن است از تشنج و نگرانی مردم جلوگیری کند و فقط گفتن جمله باید با زلزله ساخت و زندگی کرد مسئله ای را حل نمی کند و باید راهکاری اعلام کرد تا شاید نتیجه بهتری گرفته شود.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله با تاکید بر اینکه هجوم مردم به خیابان ها در زمان وقوع زمین لرزه رویه ای اشتباه است، اظهار داشت: دلیل این اقدام همچنانکه گفته شده نا مفهوم بودن پاسخ های ارایه شده و نبود آموزش صحیح می تواند باشد. انتقال دانش زلزله شناسی متخصصین به مردمی که اطلاعات زلزله شناسی ندارند با زبان ساده و فارغ از مفاهیم و اصطلاحات تخصصی، می تواند به درک بهتر زمین لرزه و در نتیجه اقدام بهتر و معقول در مواجهه با زمین لرزه بینجامد.
منبع: خبرگزاری مهر