چه خوراکی هایی در کاهش علائم اسهال موثرند؟

به گزارش مینی نت، اسهال مسئله ای ست که به خصوص در فصل تابستان و به علت گرمازدگی اتفاق می افتد. بیشتر افراد حداقل سالی یک یا دو بار، یک دوره اسهال را تجربه می نمایند که طی دو روز از بین می رود. خوشبختانه غذاهای زیادی وجود دارند که می توانند به فرد یاری کند علائم اسهال را کاهش دهد. مصرف بعضی خوراکی ها نیز می تواند در جلوگیری از اسهال موثر باشد.

چه خوراکی هایی در کاهش علائم اسهال موثرند؟

چه اسهال به علت آلرژی یا مسمومیت غذایی ایجاد گردد یا در اثر یک بیماری مزمن مانند سندرم روده تحریک پذیر یا بیماری کرون بوجود بیاید، رژیم غذایی و اسهال ارتباط پیچیده ای با یکدیگر دارند. حتی اگر مسائل سلامتی طولانی دارید که سیستم هاضمه شما را دچار مشکل نموده است، رژیم غذایی می تواند تا حد زیادی بر دستگاه هاضمه تان تاثیر بگذارد. در ادامه این مقاله از وبلاگ خبرنگاران قصد داریم به آنالیز این که چه خوراکی هایی در کاهش علائم اسهال موثرند، بپردازیم.

مواد غذایی مفید

هنگامی که دچار اسهال می شوید، غذاهای خاصی وجود دارند که با یاری به دستگاه هاضمه، می توانند بدن شما را دوباره به حالت اولیه بازگردانند. بعلاوه غذاهای خاصی وجود دارد که در صورت بروز اسهال باید از آن ها اجتناب کنید.

خوراکی های راحت هضم

از جمله چه خوراکی هایی که در کاهش علائم اسهال موثرند، می توان به مواد غذایی راحت هضم اشاره نمود. هنگام بهبود اسهال، فرد باید غذاهای راحت هضم و ملایم بخورد که هضم آن راحت باشد و به جذب آب از مدفوع یاری کند. برخی از این خوراکی ها شامل موارد زیر هستند:

  • غلات گرم مانند آرد جو دوسر، خامه گندم یا فرنی برنج
  • موز
  • سیب
  • برنج سفید ساده
  • انواع نان یا نان تست
  • سیب زمینی آب پز
  • کراکر بدون ادویه

این غذاها می توانند به ویژه در روز اول مقابله با اسهال مفید باشند. خوردن بسیاری از وعده های غذایی کوچک در طول روز می تواند باعث گردد که دستگاه گوارش بیش از حد فعالیت نکند.

پروبیوتیک

غذاهای پروبیوتیک، مانند ماست و کفیر می توانند در برخی موارد یاری نمایند، اما در موارد دیگر، پروبیوتیک ها ممکن است سیستم هاضمه را بیش از پیش تحریک نمایند. پروبیوتیک ها با بهبود تعادل باکتری های خوب و بد روده به هضم غذا یاری می نمایند. با این حال، محصولات لبنی می توانند دستگاه هاضمه را تحریک نمایند، در چنین شرایطی مصرف منابع غیر لبنی پروبیوتیک مانند کلم ترش توصیه می گردد.

نوشیدنی های مفید

مایعات نیز برای بازیابی، حیاتی هستند. افراد مبتلا به اسهال باید در طول روز آب زیادی بنوشند و پس از هر بار دفع باید یک فنجان آب بیشتر بنوشند. نوشیدن آب فراوان از کمبود آب بدن جلوگیری نموده و هرگونه سموم را از بدن دفع می نماید. با این وجود، بدن علاوه بر آب، مواد معدنی و الکترولیت ها را نیز به وسیله اسهال از دست می دهد. مردم باید سعی نمایند مایعات حاوی مواد معدنی و الکترولیت ها را برای جبران مجدد مواد از دست رفته بنوشند. از جمله نوشیدنی های موثر در کاهش علائم اسهال که منبع الکترولیت ها و مواد معدنی هستند، می توان به این موارد اشاره نمود:

  • آب گوشت
  • آب نارگیل
  • آب الکترولیت دار
  • نوشابه انرژی زا یا ورزشی
  • خوراکی های مضر

مواد غذایی مضر

بسیاری از غذاها می توانند دستگاه هاضمه را تحریک نموده و اسهال را بدتر نمایند. این غذاها شامل موارد زیر هستند:

غذاهای تند و پر ادویه

غذای پر ادویه و تند می توانند باعث تحریک دستگاه گوارش شوند. به همین علت افراد مبتلا به اسهال باید به مصرف غذاهای راحت هضم روی بیاورند، زیرا کمترین خطر تحریک دستگاه گوارش را دارند.

غذاهای سرخ شده

حین درمان اسهال، خوردن غذاهای پر چرب توصیه نمی گردد. هضم چربی و روغن اضافه شده به مواد غذایی سرخ شده برای دستگاه گوارش حساس سخت است و علائم را بدتر می نماید. به جای آن فرد می تواند سبزیجات آب پز یا بخارپز و پروتئین های بدون چربی بخورد.

غذاهای قندی و شیرین نماینده های مصنوعی

قندهایی که به روده بزرگ منتقل می شوند، می توانند فعالیت باکتری های حساس مختل نموده و اسهال را بدتر نمایند. این قندها در آبمیوه و میوه های پر قند وجود دارند. افراد مبتلا به اسهال نیز باید از شیرین نماینده های مصنوعی خودداری نمایند، زیرا برخی از آن ها می توانند اثر ملین داشته باشند.

غذاهای پر فیبر

فیبر به فعال بودن سیستم گوارش یاری می نماید. معمولا فیبر ماده ای مفید است، اما وقتی بدن سعی در بهبودی اسهال دارد، فیبر ممکن است علائم را بدتر کند. فیبرهای نامحلول مقصر اصلی هستند و می توان آن ها را در این خوراکی ها یافت:

  • غلات کامل مانند گندم، برنج و جو
  • نان سبوس دار
  • غلات
  • آجیل و دانه ها

فیبرهای محلول، مانند پکتین موجود در سیب و موز، در واقع می توانند به بهبود اسهال فرد یاری نمایند، با این وجود فرد باید حداقل در روز اول بروز علائم، مصرف خود را محدود کند.

سایر غذاهای مضر

از دیگر غذاهایی که می توانند روده ها را در حین اسهال تحریک نمایند، می توان به این موارد اشاره نمود:

  • پیاز و سیر
  • غذاهای فرآوری و بسته بندی شده
  • سبزیجات خام
  • غذاهایی که در روده گاز فراوری می نمایند، مانند کلم، کلم بروکلی و گل کلم
  • مرکبات
  • گوشت های چرب، از جمله ساردین و گوشت گوساله
  • محصولات لبنی

نوشیدنی های مضر

نوشیدنی های کافئین دار مانند قهوه، چای و نوشابه سیاه می توانند بیش از حد سیستم گوارش را تحریک نموده و علائم را بدتر نمایند. نوشیدنی های گازدار ممکن است علائم دیگری مانند نفخ و گرفتگی را نیز ایجاد نموده یا در بروز آن ها نقش داشته باشند. بعلاوه، افراد باید از مصرف الکل در صورت ابتلا به اسهال خودداری نمایند. بسیاری از نوشیدنی های انرژی زا حاوی الکترولیت هستند و می توانند به کمبود آب بدن یاری نمایند، اما اغلب حاوی قندهای اضافه شده یا شیرین نماینده های مصنوعی هستند. در چنین شرایطی، آب نارگیل یا آب تقویت شده با الکترولیت گزینه های بهتری خواهند بود.

درمان

علاوه بر پیروی از یک رژیم غذایی که به تسکین اسهال یاری می نماید، چندین روش درمانی دیگر نیز وجود دارد که فرد می تواند برای بهبودی سریع استفاده کند. از دیگر درمان های اسهال می توان به مصرف داروهای بیسموت ساب سالیسیلات (Pepto Bismol) و ایوپرامید (Imodium) اشاره نمود. این داروها می توانند موارد مختلفی از اسهال را تسکین دهند و بهتر است همواره این داروها را در منزل داشته باشید.

مراقبت در منزل

افراد مبتلا به اسهال باید اطمینان حاصل نمایند که استراحت کافی دارند، زیرا قرار دادن بدن در شرایط استرس زا هنگام مقابله با اسهال می تواند اوضاع را بدتر کند. در حین بروز علائم اسهال، فعالیت بدنی را محدود کنید، زیرا فعالیت شدید ممکن است بدن را در معرض خطر کمبود آب قرار دهد. نوشیدن آب کافی هنگام کنترل اسهال امری حیاتی است. در طول روز اندازه زیادی آب بنوشید.

نتیجه گیری

بسیاری از انواع اسهال فقط چند روز طول می کشند و به خوبی به درمان های خانگی پاسخ می دهند. پیروی از یک رژیم غذایی ساده، افزایش مصرف مایعات و استفاده از داروهای بدون نسخه در صورت لزوم می تواند به کاهش سریع علائم یاری کند. در مواردی که بدن بعد از 2 یا 3 روز به این روش های درمانی پاسخ نمی دهد، فرد باید برای تشخیص و درمان به پزشک مراجعه کند.

منبع: اسنپ مارکت
انتشار: 17 خرداد 1401 بروزرسانی: 17 خرداد 1401 گردآورنده: mininote.ir شناسه مطلب: 2016

به "چه خوراکی هایی در کاهش علائم اسهال موثرند؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "چه خوراکی هایی در کاهش علائم اسهال موثرند؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید