شهر تاریخی ایزدخواست ، استان فارس

به گزارش مینی نت، شهر تاریخی ایزدخواست

در این مطلب از مجله گردشگری خبرنگاران شما را با شهر تاریخی ایزدخواست آشنا خواهیم کرد. در ادامه همراه ما باشید.

شهر تاریخی ایزدخواست ، استان فارس

ایزدخواست شهری در استان فارس و در شهرستان آباده می باشد. آباده در شمال استان فارس قرار گرفته است که از شمال و غرب به استان اصفهان، از جنوب به شهرستان خرمبید و از شرق به شهرستان ابرکوه محدود می شود. شهر ایزدخواست روی یک صخره رسوبیِ بزرگ بنا شده و پس از ارگ بم بزرگترین بنـایِ خشتیِ مطبق در دنیا است.

خانه ها که تا هفت طبقه هم بوده انـد، ارتفاعشان تا بیست و دو متر می رسیده است. در تصاویرِ به جا مانده، شبیه مجموعه ای آپارتمانی هستند که در مقیاسی غیرعادی بر تیغه بزرگِ خاکی روی هم سوار شده است. انگار شهر تمام تلاشش را نموده که دور از دسترس و مرموز باقی بماند و از خود محافظت کند؛ پس به جای گسترده شدن ترجیح داده با اضافه کردن طبقات باز هم خود را غیرقابل نفوذتر کند.

آثار باستانی شهر تاریخی ایزدخواست را می توان به دو بخش و دوره آثار دوران باستان (پیش از اسلام) و آثار دوران اسلامی تقسیم کرد. بناهایی که از دوران باستان به جای مانده اند، بیشترشان متعلق به دوره ساسانیان هستند و ابنیه دوره اسلامی اغلب در دوره صفوی ساخته شده اند.

قلعه تاریخی یا دژ ایزدخواست

دژ ایزدخواست از مستحکم ترین قلعه های ایران باستان است. این قلعه از سه طرف به پرتگاه منتهی می شد و راه ورود آن تنها از یک سمت بود. این قلعه بر روی یک صخره رسوبی ساخته شده است که مساحت نسبتا کمی دارد. به همین علت سازندگان آن مجبور بودند خانه ها و ساختمان های مسکونی را بصورت دو یا سه طبقه طراحی نمایند و این ویژگی شاخص معماری این قلعه را به اولین قلعه طبقاتی خشتی دنیا بدل نموده است.

رو بروی تنها دروازه ورودی خندقی کنده بودند که مانع ورود مهاجمان و غارتگران شوند. در میان قلعه، آتشکده ای قرار داشته که اهمیت و رونق این قلعه را در دوران گذشته نشان می دهد. در گوشه ای از قلعه نیز حمامی بسیار زیبا ساخته بودند.

مسجد تاریخی

این مسجد از قدیمی ترین مساجد ایران است که بنای آن بر روی یک آتشکده ساسانی برپا شده است. چهارطاقی ساسانی را با پوشاندن سه ضلع از چهارضلعش، به مسجدی کوچک تبدیل نموده اند. وجود آتشکده در این شهر باستانی نشان از حضور موبدان و اشراف در قلعه و اهمیت شهر است.

کاروانسرای ایزدخواست

این کاروانسرا با نام کاروانسرای شاه عباسی نیز نامیده می شود. کاروانسرای ایزدخواست در دوران صفوی و زمان حکومت شاه عباس ساخته شده، 4 هزار متر زیربنا دارد و به وسیله برترین استادکاران و معماران آن موقع ساخته شده است.

یکی از زیباترین تزیینات بکار رفته در این بنا کتیبه زیبای سردر آن است که با خط ثلث سفید بر روی زمینه لاجوردی نگاشته شده است. در اطراف حیاط مستطیل شکل این کاروانسرا، سنگ قبرهای ارزشمندی وجود دارد که هر کدام نشان دهنده هنر حجاری ایرانیان است.

حمام صفوی

این حمام به استناد کتیبه ای که بر روی یکی از ستون های سربینه با خط تستعلیق نوشته شده، در سال 1110 هجری قمری همزمان با سلطنت شاه سلطان حسین صفوی ساخته شده است. این حمام از دو بخش سربینه و بخش گرمخانه تشکیل شده و تمامی عناصر یک حمام ایرانی را درون خود دارد.

پل تاریخی

درست روبروی کاروانسرا و بر روی شیاری که زمانی رودخانه پرآب از آن عبور می نموده، پلی وجود دارد که قدمت آن به زمان صفوی برمی شود.

مسیر دسترسی به شهر ایزدخواست

ایزدخواست در اوایل دشت آباده و سمت چپ جاده آباده به شهرضا قرار گرفته است. برای رسیدن به این منطقه باید مسیر اصلی که به وسیله آن وارد شهر شده اید را ادامه دهید تا در حاشیه شهر ایزدخواست به قلعه تاریخی ایزدخواست برسید. بعد از خروج از جاده شهرضا- آباده با طی 3 کیلومتر به قلعه می رسید.

منبع: تاپ تراول
انتشار: 26 مهر 1403 بروزرسانی: 26 مهر 1403 گردآورنده: mininote.ir شناسه مطلب: 2299

به "شهر تاریخی ایزدخواست ، استان فارس" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "شهر تاریخی ایزدخواست ، استان فارس"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید