13 روش آسان صرفه جویی آبیاری باغچه در تابستان و زمستان
به گزارش مینی نت، صرفه جویی در آبیاری باغچه یکی از روش های مهم است. با نزدیک شدن به فصل تابستان، موضوع آبیاری گیاهان کاشته شده در باغچه، اهمیت بیشتری پیدا می نماید. از طرفی به علت قرار گرفتن کشورمان در شرایط خشکسالی، باید در پی راه های صرفه جویی در آبیاری باغچه باشیم. با یاری این روش های مفید می توانید علاوه بر یاری به محیط زیست، در هزینه هایتان هم صرفه جویی کنید. بعلاوه با به کار بستن روش های تایید شده و اصولی، دیگر لازم نیست بابت کم آبی یا پرآبی گیاهان باغچه نگران باشید. در این مقاله از سرویس، به 13 روش صرفه جویی در آبیاری باغچه می پردازیم. با همراه باشید.
روش های صرفه جویی در آبیاری باغچه
راه های مختلفی برای این که در مصرف آب صرفه جویی کنید، وجود دارد. استفاده از این راهکارها تا حد زیاد و قابل ملاحظه ای به کاهش مبلغ قبض آب خانگی تان یاری می نماید. از طرفی به محیط زیست آسیب وارد نمی کنید. در کنار همه این ها نیز، باعث می گردد گیاهانتان به خاطر پرآبی یا کم آبی خراب نشوند.
1- استفاده از مالچ یا خاکپوش برای روی خاک
مالچ یا خاکپوش به پوشش سبک و نرم روی خاک گفته می گردد که شامل انواع مختلف است. کاه، ورقه پلاستیکی، خاک اره، گیاهان علفی خرد شده و پوست و برگ گیاهان می توانند به عنوان مالچ یا خاکپوش به کار بفرایند. استفاده از مالچ، یکی از راه های صرفه جویی در آبیاری باغچه است. چون به صورت یک لایه سبک روی سطح خاک قرار می گیرد و از تبخیر رطوبت خاک جلوگیری می نماید. از طرفی، رشد علف های هرز را کاهش می دهد.
بنابراین رطوبت و آبی که صرف روییدن و رشد علف های هرز می گردد، به گیاه داخل باغچه تعلق می گیرد. از دیگر مزایای مالچ یا خاکپوش، جلوگیری از فرسودگی خاک و بهبود فرآیند تجزیه است که موجب جذب بیشتر آب و هدر رفت کمتر آن می گردد.
2- کاشت گیاهان بومی و مقاوم
یکی از مزیت های کاشت گیاهان بومی این است که با آب و هوای منطقه ای که در آن زندگی می کنید، سازگار است. بنابراین مقاومت بیشتری نسبت به گیاهان غیربومی دارند.
3- کاشت گیاهان کمتر احتیاجمند به آب
اگر بتوانید گیاهان یا درختانی را در باغچه تان بکارید که احتیاج کمی به آب دارند، قدم موثری در جهت صرفه جویی در آبیاری باغچه برمی دارید. گیاهانی که به آب کمتری احتیاج دارند، به راحتی آب را در برگ ها و بافت های خود ذخیره می نمایند. همین موضوع باعث می گردد در برابر خشکی و کم آبی مقاومت بیشتری نشان دهند. گیاهانی که برگ های گوشتی دارند یا روی سطح برگ هایشان را پرز پوشانده است نیز معمولا احتیاج به آب کمتری نسبت به دیگر انواع گیاهان دارند.
4- به چمن ها رسیدگی کنید
چمن ها از گیاهان مفید برای نگهداری رطوبت خاک هستند. اما یک نکته مهم، استفاده از نوع متناسب چمن برای خاک است. از طرفی، ارتفاع چمن باید تا حد ممکن بالا باشد تا باعث جلوگیری حداکثری از تبخیر آب گردد. چون علف های کوتاه باعث رشد علف های هرز می شوند. اما برای مناطقی که مرتب کردن چمن ها سخت است، بهتر است از چمن استفاده نکنید و در پی جایگزین های دیگر باشید.
5- برترین نوع آبیاری را انتخاب کنید
در بین روش های آبیاری اصولی و صحیح، آبیاری قطره ای و آبیاری با شلنگ های جاذب، از برترین نمونه ها برای صرفه جویی در آبیاری باغچه هستند. شیلنگ های جاذب یا جذب نماینده، روی سطح خود، دارای منافذ ریزی هستند که باعث کاهش سرعت تراوش آب می شوند. آبیاری قطره ای هم باعث می گردد آب مستقیما به ریشه گیاه برسد و در نتیجه تبخیر نگردد.
بیشتر بخوانید: روش های ساده کاشت سبزی در گلدان و باغچه
6- برای جمع آوری آب باران، مخزن بگذارید
استفاده از مخازن آب برای جمع کردن آب باران، به عنوان کاربردی ترین راه ها برای جلوگیری از هدررفت آب به شمار میرود. استخرهای متحرک یا استخرهای شناور هم از نمونه های دیگر هستند. از این مخازن به یاری آبچکان می توانید در آبیاری باغچه صرفه جویی کنید.
برای این کار می توانید ناودان خانه را به یک بشکه وصل کنید تا آب باران در بشکه ذخیره و جمع گردد. به انتهای بشکه و در قسمت پایین آن، یک شیر آب بگذارید و به آن شیلنگ های جذب نماینده یا لوله های مخصوص آبیاری قطره ای وصل کنید.
7- جمع آوری آب های اضافه مصرف شده
یک راه عالی برای آب دادن به چمن ها و درختان باغچه، استفاده دوباره از آبی است که برای مصارف دیگر به کار می فرایند. مثلا آب هایی را که در سینک آشپزخانه، ظرفشویی، وان حمام و … هستند، می توانید دوباره برای آب دادن باغچه استفاه کنید. البته در صورتی که در آن ها از شوینده های شیمیایی استفاده ننموده باشید. این آب را می توانید به مخزن منتقل نموده و از آن در شرایط آبیاری استفاده کنید.
8- هر از گاهی درختانتان را بشویید
شستن هر چند وقت یک بار درختان می تواند باعث گردد دوده و آلودگی از روی برگ های درختان پاک گردد. در این حالت مراقب فشار آب هم باید باشید تا موجب شکستن شاخه های و برگ های نازک و جوان نگردد. شست و شوی درختان علاوه بر صرفه جویی در آبیاری باغچه می تواند به طول عمر درخت بیفزاید و از بروز آفت ها پیشگیری کند. درخت ها را در فصل بهار تا تابستان می توانید بشویید.
9- به صورت اصولی به باغچه کود بدهید
کود دادن به درختان و گیاهان هم باعث تقویت ریشه ها و شاداب ماندن آن ها می گردد و هم اگر به صورت اصولی انجام گردد، می تواند در مصرف آب صرفه جویی کند. اگر مقدار کوددهی گیاهان زیاد باشد، باعث می گردد آن ها بیش از مقدار احتیاج به آب داشته باشند و درختان تشنه تر شوند.
بیشتر بخوانید: روش های آسان فراوری کود و کمپوست در خانه
10- به هرس کردن درختان اهمیت بدهید
علاوه بر هرس زمستانه شاخه های گیاهان، هرس تابستانه هم به عنوان مکمل انجام می گردد. در این صورت، شاخه های مزاحم و خشک از گیاه جدا می شوند، در نتیجه سبب می گردد، گیاه از مقدار بهینه آب برای بقای خود استفاده کند.
11- به زمان مناسب برای آبیاری دقت کنید
یکی از مهم ترین فاکتورهای صرفه جویی در آبیاری باغچه، انتخاب زمان مناسب برای آبیاری گیاهان است. چمن ها، گل ها و درختان را وقتی آبیاری کنید که تبخیر آب کم است. ساعت های اولیه صبح یا ساعات پایانی روز و بعد از غروب آفتاب، زمان های مناسبی برای آبیاری هستند.
آبیاری باغچه در ساعات ابتدایی روز، باعث می گردد علاوه بر خنک بودن هوا و تبخیر دیرتر آب، برگ ها این فرصت را داشته باشند که با نور آفتاب که بعد از آن آغاز به تابیدن می نماید، خشک شوند. در این صورت ابتلا به بیماری های قارچی هم در این صورت کاهش می یابد.
12- آبیاری باغچه در تابستان
طبیعتا آبیاری باغچه در تابستان با آبیاری آن در زمستان فرق دارد. ولی موارد زیادی بر مقدار آبیاری باغچه در فصول مختلف تاثیر دارد. مهم ترین موضوع، آب و هوای منطقه ای است که در آن زندگی می کنید.
اگر هوا گرم و خشک باشد، طبیعتا باغچه شما آب بیشتری نسبت به مناطقی دارد که آب و هوای مرطوب دارند. از طرفی نوع گیاهی که در باغچه کاشته اید، بر این موضوع اثرگذار است. در هر حال استفاده از گیاهان بومی هر منطقه، می تواند تا حد زیادی خیالتان را بابت صرفه جویی در آبیاری باغچه راحت تر کند.
13- مقدار آبیاری درختان باغچه
اگر درخت های باغچه را به تازگی کاشته اید، در طول سال های اول و دوم بعد از کاشت، باید به صورت متناوب آبیاری شوند تا ریشه های آنها به زمین، محکم گردد. برای این نوع درختان، هر 1 هفته یا 2 هفته، درختان را به صورت سنگین آبیاری کنید. این در صورتی است که در فصولی از سال باشید که فاقد بارندگی یا بارندگی کم باشد.
به صورت کلی برای درخت هایی که قطر تنه اصلی آن حدود 50 سانتی متر است، بهتر است در هفته حدود 50 لیتر به آن ها آب بدهید. برای درخت هایی که قطر آن ها به 10 سانتی متر می رسد، هفته ای 100 لیتر آب احتیاج است. اگر با شلنگ و شیر آب، درختان باغچه را آبیاری می کنید، باید بدانید که معمولا در 5 دقیقه، مقدار آبی که از شلنگ خارج می گردد، حدود 20 لیتر است.
سوالات متداول
برترین زمان آبیاری باغچه و گیاهان چه وقتی است؟
ابتدای صبح و زمانی که هوا خنک است، برای آب دادن به گیاهان مناسب است.
برترین روش آبیاری گیاهان چیست؟
استفاده از آبیاری قطره ای و شلنگ های جذب نماینده برای آبیاری گیاهان، هم ارزان است و هم باعث می گردد در مصرف آب صرفه جویی می گردد.
منبع: افق کوروش