مسیر بازسازی فلسفه اسلامی و استلزامات فلسفه علمی

به گزارش مینی نت، به گزارش خبرنگاران، ابراهیم دادجو، دانشیار پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در نشست فلسفه اسلامی و علوم انسانی اسلامی که به همت دبیرخانه دائمی کنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی روز گذشته 15 شهریورماه در بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی برگزار گردید، با ارائه مقاله خود با موضوع مسیر بازسازی فلسفه اسلامی و استلزامات فلسفه علمی اظهار کرد: ما می توانیم از ذخائر علمی 40 سال اخیر جریان ذات گرایی و واقع گرایی جدید استفاده نموده و با تحلیل، نقد، و بازسازی آن، به بازسازی فلسفه اسلامی بپردازیم.

مسیر بازسازی فلسفه اسلامی و استلزامات فلسفه علمی

وی اظهار کرد: فلسفه اسلامی در جریان ذات گرایی جدید، به خوبی می تواند خود را بازسازی و بروز کند و با نظر به ذات و خواص ذاتی علوم، در پیشبرد علوم و در حل و فصل واقع بینانه مسائل و مسائل سهم به سزائی داشته باشد.

دادجو با بیان اینکه فلسفه اسلامی به نسبت علوم انسانی پویا نیست، اضافه کرد: فلسفه اسلامی اکنون تحت تاثیر فلسفه ها و فلسفه علم هایی همچون هیوم گرایی، کانت گرایی، عمل گرایی، پوزیتیویسم و غیره در حال رشد و بالندگی است و اندیشمندان عمدتاً تحت تأثیر همین فلسفه ها است که از فلسفه اسلامی برداشت هایی غیرواقع گرایانه به دست می آورند.

این استاد دانشگاه با اشاره به بازسازی اموری همچون الگوی اسلامی ایرانی و تمدن نوین اسلامی توضیح داد: فلسفه اسلامی در مقطع فیزیک نسبیت و کوانتوم نیازمند بازسازی بر طبق لوازم فکری فلسفی فیزیک نسبیّت و کوانتوم است و این کار مستلزم شناسایی جریان ذات گرایی و واقع گرایی جدید و بازسازی آن بر وفق بنیان های فلسفه اسلامی است.

وی گفت: با توجه به تقدم علوم طبیعی بر علوم انسانی، فلسفه اسلامی نیازمند آشنایی با علوم طبیعی جدید و لوازم معرفت شناختی و روش شناختی آن ها در معرفت شناسی و فلسفه علم هستیم.

دانشیار پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی اعلام کرد: فلسفه اسلامی هم کار بازسازی خود و هم کار سهیم شدن در پیشبرد سایر علوم و امور را از طریق فلسفه عمومی، معرفت شناسی و فلسفه علم، یعنی از طریق مابعدالطبیعه، شناخت و روش شناخت علمی به پیش می برد.

دکتر دادجو اضافه کرد: فلسفه اسلامی، با معین رویکرد واقع گرایانه ای که نسبت به سه ضلع فلسفه عمومی، معرفت شناسی و فلسفه علم دارد، به روش عقلی، به فلسفه علوم طبیعی، فلسفه علوم انسانی و فلسفه علوم انسانی اسلامی پرداخته و با تبیین واقع گرایانه و عقلانی ای که از آن ها به دست می دهد در پیشبرد آن ها سهیم گردیده و آن ها را بنیان های روش شناختی پیشبرد علوم و امور قرار می دهد.

نشست فلسفه اسلامی و علوم انسانی اسلامی روز گذشته 15 شهریورماه در بنیاد پژوهشهای آستان قدس رضوی برگزار گردید.

منبع: خبرگزاری مهر
انتشار: 14 آذر 1397 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: mininote.ir شناسه مطلب: 36

به "مسیر بازسازی فلسفه اسلامی و استلزامات فلسفه علمی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "مسیر بازسازی فلسفه اسلامی و استلزامات فلسفه علمی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید